Tarihi (Yöresel) Çocuk Kostümleri

Tarihi (Yöresel) Çocuk Kostümleri

Zaman zaman gelenek ve göreneklerimizin yeni nesil tarafından tam olarak anlaşılamadığı, kavranamadığı durumlar ile karşılaşılabilmektedir. Bu nedenle de özellikle çocuklara bu tarihsel, yöresel kültürün aktarılması oldukça önemli bir konu olmuştur. Çünkü, bazı zamanlarda çocukların bu tarihsel ve kültürel bağlamdan uzaklaştığı hatta çoğu zaman kültürel konularda eksik kaldığı gözlemlenmektedir.

Doğal olarak da bunun önüne geçilebilmesi için birçok yöntem düşünülmektedir. Bunlardan biri çocuklara kültürün en iyi şekilde anlatılmasıdır. Diğer bir yol ise kültürün anlatılmasının yanı sıra yaşatılmasıdır. Ancak, ilk yol biraz fazla hikayeleştirme ikinci yol ise biraz daha meşakkat istemektedir. Fakat başka bir yol daha vardır.

Bu yol da çocuklara yöresel ve tarihi kültürü anlatmanın yanı sıra anlatılan hikâyenin ya da kültürel öğenin kostümler ile sergilenmesidir. Çünkü, özellikle küçük yaşlardaki çocukların görsel olarak bir şeyleri görme ihtiyacı çok yüksek olmaktadır ve onlara bir şey anlatılmak istenirken görsellerle, hareketlerle, oyunlarla anlatılan şeyin desteklenerek aktarılması daha büyük bir verim alınmasını sağlayacaktır. Çünkü, böylelikle çocuklara hem olayı yaşatmış hem anlatmış hem de göstermiş olacaksınız ve bu da çocuğun aklında daha çok yer edecektir.

Tarihi Yöresel Çocuk Kostüm Modelleri

Bu nedenle de çocuklara tarihi veya yöresel bir kültürü aktarmak için öncellikle o hikâyenin ana karakterlerinden birinin kostümünü alarak çocuğunuza giydirmeniz ve ondan anlattığınız gibi bir karakter olmasını istemeniz gerekecektir. Bunu istedikten sonra çocuğunuzun o karakter olmak için çabaladığını ve her şeyi daha iyi anlamak istediğiniz göreceksiniz. Böylelikle bir kültürel hikâyeyi aktarırken kostümün desteği ile çocukların daha heyecanlı ve mutlu olduğunu görerek aktarımı daha iyi yapabildiğinizi keşfedebileceksiniz.

Daha sonrasında hikâye ilerledikçe çocuğunuzun daha çok o karakter olduğunu fark edeceksiniz. Hatta hikâye bitse bile yine de o karakteri ve karakterin hikayesini unutamadığını, zaman zaman o karakter olmak istediğini, ona göre eğlenceli olan oyunu tekrar oynamak istediğini duyacaksınız.

Bu şekilde tarihi (yöresel) kostümler alarak ve çocuğunuzu o karakterlerden biri yaparak daha çok oyun oynayabilirsiniz. Bu sayede de çocuğunuz eğlenirken öğrenecek ve ona oyun gibi gelen şey daha sonrasında kültürel bilgiler olarak yer edecek ve aslında tarihi (yöresel) kültüre daha çok bağlı olmasını sağlayacaktır.

https://www.oulabimir.com.tr

Etiketler: tarihi çocuk kostümleri, yöresel çocuk kostümleri, geleneksel çocuk kostümleri, çocuk kostümleri
Şubat 09, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR